Friday, June 22, 2012

Закон о молитве петак, каква би особа која је у неповољном положају петак Молитва?, يا ايها الذين امنوا اذا نودي للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر الله "О ви који верујете, ако је позван да обавља молитве у петак, онда је брже за памћење Аллах ти ..." [Ел-јуму'а: 9]


Закон о молитве петак, каква би особа која је у неповољном положају петак Молитва?,
يا ايها الذين امنوا اذا نودي للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر الله
"О ви који верујете, ако је позван да обавља молитве у петак, онда је брже за памћење Аллах ти ..." [Ел-јуму'а: 9]



По
Шејх Мухамед ал Албани Насхируддин


ОДГОВОР: ПРАВНИ молитве петком [1]
Петак молитва је обавезна за сваког мукаллаф (људи који су добили на терет да покренете верску дужност) и Акил балигх према теореми који показује да молитве петком обавезно за сваког мукаллаф, претња је веома тешко за људе који оду [2] , и са Химма (решавању) пророка саллаллаху алејхи То савс да пале куће оних који су отишли, не постоји јаснији доказ од команди садржаних у Ал-Кур-која обухвата сваки појединац муслимана, у њему се изражава:

يا ايها الذين امنوا اذا نودي للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر الله

"О ви који верујете, ако је позван да обавља молитве у петак, онда је брже за памћење Аллах ти ..." [Ел-јуму'а: 9]

Ово је јасан аргумент.

Приповедач Ебу Давуд бин Схихаб Тарику у хадису, у ствари пророка саллаллаху алејхи То савс рекао:

الجمعة حق واجب على كل مسلم (في جماعة) الا اربعة: عبد مملوك او امراة او صبي او مريض.

"Петак молитва је обавезно за сваког муслимана (збор) [3], осим за четири особе:. Кметови, жена, деце и људи који су болесни"
Овај хадис дисхахихкан не само од стране имама (хадис научник).

2. ВЕЛИКИ ИМАМ
Постојање ал-имама Ал-А'зхам (велики лидер свих муслимана) нису обавезни услов за молитве петком, ако пророка саллаллаху То алејхи ве селлем и људи који су успели у вођењу молитве петком у оправдање за обавезе првосвештеник, она несумњиво била истина за друге молитве, као што су молитве је предводио његов саллаллаху алејхи ве селлем То у свом дану и по људи управљају њоме. Јер узрок је ништав (неважећи), затим постојећи закон је стога неважећи.

У закључку, услов није била заснована на науци, чак и да захтева да то није истина да је историја неке од Салаф, посебно пророка саллаллаху То алејхи ве селлем, јер не вреди продужења проблем. [4]

3. О броју Јама'ах молитве петком
Легитимни Конгрешански молитва обавља чак и ако само са (збор) са свештеником, а петак је молитва једна од других обавезних молитви. Било које лице које захтева додатне бројеве које постоје у Конгрешански молитви, онда он треба да покаже своје мишљење да предлог, а он сигурно неће добити аргумент. Изненађујуће много мишљења око ових бројева до петнаест мишљења, а не постоји ниједан аргумент да је заснована по њих, али једно мишљење. Заиста једнак износу од молитве петком на молитву (у заједници) друге. Како нисам могао, а услов може бити фиксиран уколико постоји аргумент који посебно указује на то да неовлашћено обожавање осим у присуству ових услова, одређивање термина као што су то (одредјена колицина) није била заснована на аргументу, штавише, тај став је врло претенциозности у великој мери и храброст да изговорите име Аллаха и Његовог Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То у свом серијатског.

Увек сам га пронаћи чудно зашто се могло десити међу ауторима, чак се из вођством молитвених књига, они су наредили да се лаик верују и практикују га, али ово мишљење је на ивици колапса, ово мишљење не постоји конкретно у у школама у различитим школама мишљења, нити се дешава само у једној области само. Међутим, постоје падајуће, као да мишљење је преузет из књиге Аллаха! Иако је био само фатаморгана хадис!

Ах! Која разлика то ради са другима Богослузење обожавати? Цан-рукунниа услови и складан, и неопходност да се поправи само предлог, да ако представљен истраживача, они вероватно не би га направити као суннета, а камоли камоли чинећи га обавезан услов?

Истина је заправо петак молитва је обавеза од Аллаха Субханаху ва Та'ла да представља сии'ар сии'ар-сии'ар између ислама и један је облик молитве из разних молитви, тако да ко год сматра да је услов за разлику од неких других молитве, речи неће се чути (прихваћен) осим ако она почива на предлог.

Ако у било ком тренутку постоје само двоје људи, један стојећи између њих достави проповеди, док други слушају, а затим су обојица молили, [по, што значи да су урадили обе] [5] молитве петком.

Закључак, сва места вредна да изврши ову обавезу [6], ако у њему постоје две Муслимани моле у ​​џемату као и другима. Чак и ако неко каже да су сви аргументи који указују на важења молитве молитве петком сама обухвата легитимно, онда то мишљење није далеко од истине [7].

4. БРОЈ МЕСТА ЈЕ молитве петком у једној држави (области).
Молитве петком баш иста као и друге молитве, могу се урадити на неколико места у једној области, као и друге Цонгрегатионал молитве обављају на различитим местима у једној области. Ко верује и друго мишљење, мишљење је само ослањајући се на разуму сами. Мишљење ни на који начин се користи као доказ, имала је своје уверење на основу историје, историје нема ни једног који га подржава.

У закључку, забрана заправо поставили две петак на једном региону, иако је рекао да међу захтевима није валидан петак други молитве петком у једној области, онда кажем одакле ово мишљење долази из? А постоји доказ да је основа за ово мишљење? Ако су само на основу одобрења одсуству од Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То да издвоји петак у џамији у Медини и насеља око њега. Онда заиста јесте, али није погодан као услов који ће садржати баатил аргумент, чак и на постојећим обавезама према њему, треба такође применити на обавезних намаза који други [8], то није легално обављају молитве петком у места која нису дозвољени од стране Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То то, то је јасно најбољи аргумент лаж.

Штавише, ако поништење другог петка од две тачке извршења у петак [9] када знате нешто због баријере, онда шта су препреке? Јер у основи је законски обожавање било где и било када урадио, осим за предлог који је показао забрану, док су у овом питању је апсолутно никаквих ограничења [10].

5.. Шта се мора урадити људи који су иза себе оставили молитве петком?
Петак молитва је обавеза васпостављена у Богу свом момку, ако је неко оставио да то урадите из правих разлога, онда би требало да буде аргумент који показује да мора да га замени уз подневну молитву. Испричао у хадису од Ибн Мас'уд Аллах анху:

ومن فاتته الركعتان فليصل اربعا.

"Дакле, ко год да стоји иза два рекјата (петак), онда он мора бити замењен обављања четири рекјата." [11]

Овај хадис указује да је особа која је живела са не раде молитве петком, онда треба да га замените са подне намаза.
Као што је изразио и стручњаци фуру експерта (фикху) у разлици обрасца фаидах у овом проблему, постоји апсолутно нема основа.

6. Која је величина показала да је урадио молитве петком
Пријављено од стране НАСА-И-из хадиса Абу Хураирах да звук Аллах анху лафазхниа:

من ادرك ركعة من الجمعة فقد ادرك الجمعة.

"Свако ко добије једну рак'ах у петак молитвама (збор), онда је сигурно заслужио молитве петком."

Овај хадис има дванаест улица, ал-Хаким менсхахихкан три путеве у између. Он каже да у књизи Ал-Бадрул Муниир, "Три путеви је најбољи начин за тај хадис док су други слаби."

Такође наратор од стране НАСА--И, Ибн Мајах и ад-Даракутни из хадиса о Умара ибн 'анхума, да му на неки начин. Ал-хафиз Ибн Хајар каже у својој књизи рахимахуллах Булуугхул Мараам, "Санадниа аутентична, али Ебу Хатим [даље јачање] [12] да би се као хадиса Мурсал. Све од овог хадиса одговарајућег као доказ. [13]

[Преписан из књиге Ал-Наафи'ах Ајвибах 'Као-аалах Лајнах Јаами'ах џамија, аутор Шејх Мухамед ал Албани Насхируддин, Индонезија бр Атхан је у петак молитвама једном или два пута? Бени Сарбени преводилац, Ибн Катхир Издавач РЕФЕРЕНЦЕ - Богор]
_______
Фуснота
[1]. Овај и следећи наслов није од аутора Сиддик Хасан Кан), али моје је да га (Ал-Албани).

[2]. Мој коментар (Шејх ел-Албани): То је фиксиран у као-Схахиихаин претњи као што је то за људе који одлазе Конгрешански молитву, јер молитва је обавезна законска јама'ах То Аин (обавезна за сваког појединца муслимана), ово је највећи јака у ханефијски и другима, јер се мора размотрити и не би требало да буде лењ у томе.

[3]. Овај додатак није урачунат у оригиналне књиге (ал-Мау'изхах), док постоји лафазх Сунан Еби Давуд у себи (бр. 1067), као и аутори помињу у књизи АР-Раудхах (И/134) из Абу путу Давуд са овим екстра, и ви ћете знати важност ових додатних питања у да се реши.

[5]. Мој коментар: Из објашњења унапред, знаћете статус овог стања у Ид-у Молитва 'је такође

[6]. Додатни захтева од оригиналног текста заснованог едитору.
Мој коментар: Међу тим местима су градови, села, остаци града, место уживања у лето и рекреацију.
Ибн Еби Сиаибах Т је испричао из Абу Хураира Аллах анху

انهم كتبوا الى عمر يسالونه عن الجمعة فكتب: جمعوا حيثما كنتم ".

Муслимани написао то 'Омера питао за молитве петком? Затим је написао писмо њих (садржај): "Иди за молитве петком где год да су. '"

Санад овог хадиса је аутентична, добро испричана из Имам Малик, рекао је:

كان اصحاب محمد Ј. في هذه المياه بين مكة والمدينة يجمعون.

"Када су асхаби Мухамеда саллаллаху алејхи ве селлем То око тих вода, између Мекке и Мадинах раде молитве петком."

[7]. Мој Коментар: У овом мишљењу, постоји нешто што је вредно помена за људе који стварно гледају речи пророка: "Са ј заједници", у хадиса по имену Тарик бин Схихаб изражена раније у првом броју. Овај проблем је проучаван од стране самог аутора у књизи АР-Раудхах другу (стр. 134), након што је открио своју реч коју је горе описано, он је прокоментарисао на њему поново са фразом, "Ако не постоји хадис Тарик Ибн Схихаб које сам управо поменуо са ограничење одговорности за сваког муслимана у заједници, и да није било одсуство историје у којем се наводи да је у време пророка саллаллаху То алејхи ве селлем никада није урадио сам, сигурно молитва је дозвољено да раде са својима као и других обавезних молитви.

Ово су текстови из њега у коме је наведено да су неовлашћено молитве петком урадили појединачно са хадиса по имену Тарик бин Схихаб основи. То је тачно мишљење. Мислим да је недостатак прецизности у првој књизи аутора, из разлога које сам поменуо, односно недостатак израза "До заједницу" у хадису. Стога постоји унутар писање књиге га је подсетио да је, нити је он то запамти. Валлааху зна најбоље.

Онда сам видео пепео-Сан'ани Субулус Салам је рекао у књизи (ИИ/74): "Заиста, молитве петком не важе ако се са заједнице по концензусу учењака."

[8]. Мој коментар: Слично се моли 'ид, још снажније, тврдећи да Посланик никада није молио ј' Ид у Медини, осим на једном месту, односно на терену, али тако је они нису рекли забрана молио 'ид на различитим местима у једном времену и простору!

[9]. Мој коментар: најпознатији у орални ових дана је фраза: "Заиста, молитве петком важи само за првог молитве петком на једном месту," онда израз апсолутно нема основа у АС-Суннета , и није хадис. Он је само мишљење неких научника-Сиафи'иииах пепела. Дакле, људи који немају науке у области хадиса хадиса како се очекује! Ако знате темељ људи који кажу забрану бербилангниа спровођење молитве петком у једном тренутку у једној области, онда у том тренутку ћете знати како да легално спровести након Петак подневну молитву се често врши од стране неких људи у деловима џамије!

[10]. Мој коментар: То је тачно, као што је познато да је Посланик саллаллаху То алејхи ве селлем разлику праксу молитве петком са другима, јер је остао у једној историји те молитве у заједници је установљен на више џамија у Медини. Међу доказима који показују да је то Му'адх бин Џабал Аллаху анху молио наслова Исха 'иза пророка саллаллаху То алејхи ве селлем, а затим је отишао у свој народ и доведе своју молитву, молитва је суннет за њега и мора за свог народа, као и за молитве Петак није бербиланг где извршења време, чак и друга џамија збор дошао у џамију хе Схаллалллаху То алејхи ве селлем и обавља ту молитве петком. Став Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем да је разликовати праксу молитве није сасвим узалудно, чак и ствари које треба да се пажљиво посматра, иако то не показују законске услове који су демантована од стране аутора у пенафианниа, онда бар Недостатак тога је добротворна организација која мениелисихи као-Суннет ако постоји неко место од молитве петком, ако не и хитне. Ако је тако, онда треба водити тако узети као да не повећа место молитве петком у једној области, и да буде тако тешко као могуће ујединити цркву по реализацији након Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем и његових пратиоца после њега тамо, тако реализација мудрости из примене молитве петком савршено и могу бити обједињене поделе које проистичу из његове имплементације у разним џамијама, велики или премали, па чак и неке џамије готово једни поред других, то је чињеница која не може да се каже људима који су још увек имају одговарајуће правно чуло мириса.

[11]. Мој коментар: "Ово је Ибн Аби Сиаибах у књизи ал-Мусханнаф (И/126/1), АТХ-Тхабрани у књизи ал-Кабиир (ИИИ/38/2) са својим лафазх неколико улицама Абу ал- Ахвасх од Ибн Мас'уд, већина начин и дихасанкан сахеех од стране ал-Хаитсами у књизи Ал-Мајма "(ИИ/192), мислим да разлог аутор прави аргумент, иако овај хадис хадис маукуф је зато што он није био свестан било мениелисихи његов пријатељ, хадис потврђује и хадис од Ебу Хурејре да буде обелодањен, је поткрепљен хадиса такође се исказује у књизи ал-Мусханнаф (И/206/1) са сахеех Санад од 'Абдурахман ибн Абу Дзуаиб, Он је рекао:

خرجت مع الزبير مخرجا يوم الجمعة فصلى الجمعة اربعا.

"Изашао сам да АЗ-Зубаир џамије уз касно у петак, средином дан молитве, онда би урадио као што је више од четири рекјата."

'Абдурахман који је у Санад атсар је ибн' Абдиллах бин Еби Дзуаиб, Ибн Хиббан спомиње у књизи-Тсикаат АТС (ВИ/122), он је рекао: "Он је био сироче, који је покренуо АЗ-Зубаир Ибн ал-'Аввам .
Хадис од Ибн Мас'уд наговестио да је његова законска порекло подневне молитве, а то је оно што мора да буде реализован за људе који су напустили молитве петком. Ово мишљење је ојачано неколико разлога:

Прво, као што је и разумљиво да је Посланик саллаллаху алејхи То савс, да његови асхаби обављање молитве подне петак, када је био у Сафар (путовање), али они то касхар, ако молитва врши у петак, првобитно молитва Петак, он је несумњиво ће учинити чак и ако је присутан у Сафар (путовање).

Друго, 'Абдуллах бин Ма'дан испричао са својом баком, он је рекао да је' Абдуллах бин Мас'уд рекао нам:

اذا صليتن يوم الجمعة مع الامام فصلين بصلاته, واذا صليتن في بيوتكن فصلين اربعا.

"Ако извршите молитве петком заједно са свештеником, тадашњи канлах понашање као што су молитве, а ако то урадите у вашем дому, урадите то са четири рекјата."

Ибн Еби Сиаибах (И/207/2), и аутентичним на баку Ибн санадниа Ма'дан, као и за њега, нисам га познавао. Јасно је да је био пријатељ и не Таби'ин. Међутим, овај Хадис је појачано историји ал-Хасан о жени која је присутна у џамији у петак да је довољно да молитве као молитве свештеника. У другом нарације, он је рекао:

كن النساء يجمعن مع النبي صلى الله عليه وسلم, وكان يقال: لا تخرجن الا تفلات لا يوجد منكن ريح طيب.

"Жене су у време Посланика изашао са Ј пророка, и рече им:" Не излазите ако тафалаат, односно не носе парфеме уопште. "

Овај хадис сахеех Санад.
Док у остатку историји начин Асх'атх Ал-Хасан, рекао је:

كن نساء المهاجرين يصلين الجمعة مع رسول الله صلى الله عليه وسلم ثم يحتبسن بها من الظهر.

"Када су жене имигранти обављају молитве петком са пророком саллаллаху алејхи ве селлем То, затим су отишли ​​на подневну молитву, јер је доста са молитве петком."

Мој коментар: Свако ко сматра да је правни порекло молитве у петак је молитве петком и људи који су пропустили особу ко је то учинио или није обавезно молитве петком, попут оних који су били на путу и ​​женско, онда је обавезан за њега само да се ураде два рак'ах молитве петак, био је један који мисли тако кршећи текстова без икаквог разлога. Онда сам видео пепео-Сан'ани рекао (ИИ/74) као и да пропустите праву особу, а не вршење молитве петком, он треба да обавља молитве подне по концензусу учењака, јер је његов наследник, а то је договорено мишљење (ијма '). Тако да је он говорио, а имамо ментахкикниа у посебној расправи.

[12]. У оригиналном сценарију (и скуп), ово је грешка коју је мој фикс књига Булуугхул Мараам.

[13]. Средња израз писца је као реплику на учењака, они су Ал-Хадавииах-у коме се наводи да је услов да прате проповед, која без његовог Петак молитве постаје неважећи. Овај хадис је доказ да је прекршио своје мишљење као што је изражено до пепела-Сан'ани у својој књизи, Субулус Салам. Као што је Ибн Аби Сиаибах (И/126/1) од Иахиа бин Аби Катхеер, рекао је он, "То се односи на мене из 'Умара ибн ел-Хаттаба, он заиста говори:

انما جعلت الخطبة مكان الركعتين, فان لم يدرك الخطبة فليصل اربعا.

"Гле, проповед је била упоредива са два рекјата, затим онај који не пронађете проповед, он треба да уради онолико колико четири рак'ах молитва."

Ова прича није аутентичан, јер ломљењу путу између Абу Иахиа бин Катхир са 'Омера.


На молитве петком закона Еид, правни купање за молитве петком



По
Шејх Мухамед ал Албани Насхируддин


7. Петак молитве ЗАКОН О Британији.
Закон молитве се види у хадиса од Заид Аркам бин Ахмед и Ебу Давуд и-НАСА-и ја ибн Мајах са лафазх:

انه صلى الله عليه وسلم صلى العيد, ثم رخص في الجمعة, فقال: من شاء ان يصلي فليصل.

"Гле, он саллаллаху алејхи То савс молио 'ид, а онда даје олакшање молитве петком на празник. Био је њеним речима, "Ко жели да уради молитве петком, онда га. '"

Овај хадис указује да се изводе после молитве петком, моли 'ид рукхсхах закон (преиначено) за сваку особу [1], ако сви људи оду, онда заиста су вежбали ове изузетке, и ако неки од њих раде, онда се награда, молитва није обавезно за њега уопште, без разлике између свештеника и других.

Овај хадис је класификована као сахеех од Ибн Мадини и дихасанкан стране Невеви. Ибн Јаузи рекао: "Овај хадис је најизворније у овом поглављу." [2]

Пријављено је Ебу Давуд, Ан-Наса-и и ал-Хаким од Вахаб бин Каисан, он је рекао:

اجتمع عيدان على عهد ابن الزبير فاخر الخروج حتى تعالى النهار ثم خرج فخطب فاطال الخطبة ثم نزل فصلى ولم يصل الناس يوميذ الجمعة فذكر ذلك لابن عباس فقال: اصاب السنة.

"У време Ибн АЗ-Зубаир два" ИД ("ИД и петак) у јединству, а затим је менгакхиркан се тако да сунце, онда је он изашао и беркхутбах, он беркхутбах са дуго да је он пао, праћено молитвом, у време људи не обављају молитве петком ", онда је ствар у вези са Аббас ибн 'анхума Аллаха, онда је рекао:" Он је урађено у складу са Суннету. "

Наратори овог хадиса сахеех.

Такође од Ебу Давуд наратор од 'Ата у складу са тим објавила је Вахаб бин Каисан, при чему су наратори су аутентични из књиге хадиса.
Од свих аргумената које смо поменули показује да Петак молитве које се јављају после Салаах је рукхсхах (рељеф) за сваког муслимана, и Ибн АЗ-Зубаир га је оставио на кекхилафаханниа као претходно наведени, и нико од Пријатељи порицања [3].

8. КУПАТИЛА ЗА ПРАВНЕ молитве петком.
Сахеех ахаадеетх испричао у пепељасто-Схахиихаин и други од начина пријатељу да се уверите да купање у петак је обавезна, али постоји историја емисије није обавезан, као наратор је Ал-Сунан хаабус, сваки са сопствене историје у њој се међусобно појачавају. Онда обавеза је забележен у пепељасто-Схахиихаин ће дитаквил са тантал-киидул Масиру'иииах (обожавање се снажно охрабрују да уради суздржан.) Спајањем разних Хадис, иако је реч не сме да се окрену од његовог правог значења, осим ако не постоји његови аргументи се окренуо као што смо открили је, међутим, комбиновати у хадису би предност у односу на начин правна комисија (узимајући најјаче аргументе и да их спроведе-суздржан.), мада то мора бити далека перспектива [4].

А знате праву Хадис:

اذا جاء احدكم الى الجمعة فليغتسل.

"Ако један од вас ће доћи да обави молитве петком, а затим опрати."

Показује да је туш за молитве петком, и ко га урадио за друге намене, онда он не практикује шта дисиари'аткан у овом хадису. Иста ствар коју је урадио у раним данима, средином или дипенгхујунгниа.

Изјава горе је појачана од хадиса Ибн Хиббан, Ибн Кхузаимах и други су Марфу:

من اتى الجمعة من الرجال والنساء فليغتسل.

"Ко долази за обављање молитве петком човека или жене, нека купају."

У историји Ибн Кхузаимах постоји додатни:

ومن لم ياتها فليس عليه غسل.

"И ко не присуствује, онда он није обавезан да се окупа."

Саид аутор (Ал-Албани), "хадис изнад са" женом "је чудно, није аутентична уопште. Заиста, аутентична је историја не помиње "мушкараца и жена". Као наратор је ал-Бухари, Муслим, и поред тога су ме имали толико темељно да је у књизи АДХ-Дха'иифах (бр. 3958). "

[Преписан из књиге Ал-Наафи'ах Ајвибах 'Као-аалах Лајнах Јаами'ах џамија, аутор Шејх Мухамед ал Албани Насхируддин, Индонезија бр Атхан је у петак молитвама једном или два пута? Бени Сарбени преводилац, Ибн Катхир Издавач РЕФЕРЕНЦЕ - Богор]
_______
Фуснота
[1]. Поента је људи који су Праиинг 'ид у петак, опет другачија са људима који не. Дакле, пепео-Сан'ани одвојити га (ИИ / 73).
[2]. Мој коментар (Шејх ел-Албани): Овај хадис кесхахиханниа без сумње, он је поменуо Хадис са неким појачањем у оригиналним књигама, међу њима је хадис од Ибн АЗ-Зубаир који ће касније бити описани, и у њему је веома важно , наиме, да молитвом 'ид као обавезне молитве петком, ако не, неће нужно пасти петак молитвене обавезе, видети оригиналне књиге (стр. 43).
[3]. Мој коментар: Постоји мали проблем у овом такхриј, У ствари, Ебу Давуд испричао овај хадис је од Вахаб бин Каисан апсолутно, али само-НАСА-и (сам / 236) и ал-Хаким (сам / 296) који је испричао са лафазх а:

فقال: اصاب ابن الزبير السنة, فبلغ ابن الزبير فقال: رايت عمر بن الخطاب اذا اجتمع عيدان صنع مثل هذا.

"Онда је он рекао, 'Ибн АЗ-Зубаир није суннет, онда вест да је дошао Ибн АЗ-Зубаир, рекао је,' Видео сам 'Омер бин ел-Хаттаб, ако два дана' ид унисоно, онда је он урадио као ово '".

Ал Хаким је рекао, "Сахих према условима Ал-Бухари и Муслим." И договорен АДХ-Дзахаби, али само под условом муслимана. Док на 'То АТА пута и ибн Аби Рабу он постоји додатни лафазх:

ثم رحنا الى الجمعة, فلم يخرج الينا, فصلينا وحدانا.

"Онда смо отишли ​​да обавља молитве петком, али он није изашао да се молимо са својом."

Наратори су наратори овог хадиса је аутентичан, као што је изражено од стране аутора, али у њему постоји "Ан'анах (пренос помоћу лафазх 'ан.-суздржан.) По ал-А'маси.

[4]. Мој коментар: Нема сумње да је укључивање аргумената преко предност у односу на правне послове, али се уједини аргумент са становишта далека, као што је учињено од стране аутора (Шејх Хасан Кан Схидик рахимахуллах) је нешто мање него задовољавајући, ја сам можда погледао ближе, пре Прочитао сам један цитат који би могао задовољити већину имама, онда сам га цитирао говорећи да мислите о томе, што заузврат може бити задовољавајуће и може се пратити. Ибн Хазм рахимахуллах рекао је у својој књизи Ал-Мухалла (ИИ / 14) након што је открио Хадис:

من توضا يوم الجمعة فيها ونعمت, ومن اغتسل فالغسل افضل.

"Ко вудоо ', у петак, онда би му добро, а ко купатило, туш кабина је била више мејнстрим."

И хадиси који преносе исти му да сугерисано од стране аутора поменутих, он је рекао: "Ако је сахеех хадис, онда у њему не постоји апсолутно ниједан текст или било шта што указује на то да купатило за Петак молитве нису обавезне, да постоји објашњење је да вуду 'је добра најбоља пракса, али главни туш преко њега, и то је нешто што није у недоумици. Даље Аллах Субханаху ВА теала, каже: "Ако се веровало да људи књиге, било би боље за њих," Дакле, ако је реч о Аллаху теала Субханаху ва показују да вера и побожност није обавеза? Не, наравно да не. А ако се у свим овим хадиса текстове који показују да постоји купатило у петак није обавеза, сигурно се не може користити као доказ, јер реалност је само у складу са речима пророка саллаллаху То алејхи ве селлем пред фрази:

غسل يوم الجمعة واجب على كل محتلم.

"Бат у петак је обавезан за сваку особу која има балигх."

وعلى كل مسلم.

"И да сваки муслиман."

Све речи пророка саллаллаху алејхи ве селлем То је прва држава јасно да уклоните екстра, јер није могуће да се нешто са укидањем закона.




Суннет молитве Коблииах петак ..?


По
Хасан Шеик Салман познат


Неки људи мисле да молитва каблииах (и раније) тамо петак и дошла од Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То. Овај обичај се изводи након Први позив на молитву поновио, када проповедник није попео на проповедаоницу. Иронично, потпомогнута мујезина на молитву призивајући суннета молитве у петак. Да ли је тачно да је ова акција у питању од Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То?

Да ли је навика пророка саллаллаху алејхи ве селлем То, да у петак, он је саллаллаху алејхи савс То је увек од куће саллаллаху алејхи ве селлем То и попео у проповедаонице. Након мујезина позива на молитву, онда он саллаллаху алејхи То савс беркхутбах. Претпоставимо Сунном молитву пред петак је тачно, сигурно пророка саллаллаху алејхи савс То прво да то уради и наредио Асхаба Аллаховог анхум након поновио позив на молитву.

У време пророка саллаллаху алејхи ве селлем То не постоји позив на молитву, али када у проповедник са проповедаонице. Имам Схафи'и рахимахуллах рекао, "И ја бих се позив на молитву од мујезина када (проповедник) у проповедаонице, не много мујезина," онда помињу Саиб Бин Иазид Као да први позив на молитву у петак спроведена када свештеник седео у проповедаонице. (Дешава се) у време пророка саллаллаху алејхи ве селлем То, Абу Бекра и Умара. (Када) владу да Усмана и многих муслимана, Утхман наредио други позив на молитву, молитва дикумандангканлах и даље бити случај. "[Ал Хм 1/224]

Истина је, да људи који су ушли и наредио други позив на молитву је Устман Аллаху анху, као што је наведено од Ибн Абд ал-Барр рахимахуллах, "позив на молитву у петак, онда ја не знам разлику, да Утсманлах прво да уради и наредио му". [Тамхид 10/247].

Али запамтите, да је молитва држи Утхман Аллаху анху је спроведено у Заура и кућа на тржишту. А ово је учинио из различитих разлога. Међу њима:

ОДГОВОР: У време Утхман анху Аллаха, толико људског постојања и локације својих домова размаку. [Умдатул Кари 3/233].

2. Адхан је урађено да се информишу људе, да је стигао петак.

3. Тако да су људи похрлили да присуствују проповед. [Ал Јами 'ли Ахкамил Кур'ан 18/100].

Ово је један од узрока који диск Устман Аллах анху држе позив на молитву. Међутим, ови узроци ми ретко видимо у временима данашњим. Штавише, скоро сваки корак, проналазимо много џамија су позив на молитву у петак. Док је у време Аллаха Устман анху, само једна џамија и кућа налази недалеко од џамије због великих, тако да звук муеззинс позивају на молитву на вратима џамије нису их чује. Други случај у нашем садашњем времену, пуно џамија звучници инсталирани у свакој кули, омогућавајући звук мујезина. Радећи тако, постигли сврху која тера Утхман да одржи молитву, то јест да информише људе.

Ако је то тако, онда се позив на молитву Утхман Аллах анху, ради чега је скоро постигнут, не би требало да буде. Штавише, као иу данашњим условима, додатак од Посланика саллаллаху серијатског То алејхи ве селлем, без оправданог разлога. Као да је то био узрок Аллаха Али бин Талиб анху, када је био у Куфа, он је био тајна и као суннет не користе позив на молитву је одржао Утхман Аллах анху, рекао је овај себагимана Куртуби у свом коментару. [Ал Јами 'ли Ахкамил Кур'ан 18/100].

Из овог описа, можемо извући закључак, да смо се свађали, да се допуни носећи молитву (долази из) Мухаммед саллаллаху То алејхи ве селлем, и то се понавља када свештеник попео на проповедаонице, јер губитак оправданог разлога за сабирање Утхман и да прате Суннет пророка саллаллаху алејхи ве селлем То. [Ал Ајвибах Нафи'ах, стр 10-11]

Ако је то било јасно, да је позив на молитву врши Утхман анху Аллах није у џамији, постало је јасно да обрезање каблииах молитве петком, није било времена. Ако је молитва дисиари'аткан преко пророка саллаллаху алејхи ве селлем То су асхаби Аллаховог анхум ће радити, а наравно знамо се иде преко рачуна о њима.

Ако постоји прави изрека пророка саллаллаху То алејхи ве селлем командовао улаз у џамију да клања два рекјата, (када) био беркхутбах, али (та особа) није радио на њему, тако да је Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем рече му:

قم فصل ركعتين

Станите и клања два рекјата.

У хадису од Ебу Хурејре и Џабир, како је рекао,

جاء سليك الغطفاني ورسول الله صلى الله عليه وسلم يخطب فقال له النبي صلى الله عليه وسلم اصليت ركعتين قبل ان تجيء قال لا قال فصل ركعتين وتجوز فيهما

Сулаик ал Гхатхафани доћи, када је Посланик саллаллаху алејхи савс То је беркхутбах, тако пророка саллаллаху алејхи То савс га је упитао, одговорио Сулаик ипак "Да ли сте се молили две рак'ах, пре доласка (овде)?". Посланика саллаллаху алејхи То савс рекао: молитви од два рекјата и ринганканлах на оба. [Сунан ибн Мајах, 1/353-354 бр. 1114].

Ебу Схама је рекао: "Већина аутора (књига) на време смо рекли, 'Поздрав (Посланик)" Пре него што сте дошли (овде) "указује на то да две рак'ах суннет молитве каблииах био петак, а не (молитва) тахиииат џамију Чини се да ове речи изазвао забуну да разумеју значење Посланика каже "Пре него што сте дошли (овде) 'који је пред улазом у џамију, и (показује) да су људи молили (каблииах петак) код куће.. Али није тако!

Заиста, у хадис Сахих Бухарије се издаје и Сахеех муслиман и други, и нико од њих користите лафадз "قبل ان تجيء" (пре него што сте дошли).

У Сахих Бухарије поменуто, од Џабир, он је рекао:

جاء رجل والنبي صلى الله عليه وسلم يخطب الناس يوم الجمعة فقال اصليت يا فلان قال لا قال قم فاركع ركعتين

Неко је дошао и пророк саллаллаху алејхи савс То је беркхутбах у петак, пророк рекао да тој особи, "Да ли сте се молили?" Одговорио је Посланик рекао: "Устани и моли се!" "Не још." [Сахих Бухари , 2/407 бр. 930 и 2/412 бр. 931]
.
У Сахеех Муслимана из испричао Џабир, такође, рекао је он,

جاء سليك الغطفاني يوم الجمعة ورسول الله صلى الله عليه وسلم قاعد على المنبر فقعد سليك قبل ان يصلي فقال له النبي صلى الله عليه وسلم اركعت ركعتين قال لا قال قم فاركعهما

Сулаик ал Гхатхафани долазе у петак, док Посланика саллаллаху алејхи То савс сједио на подијум и сат Сулаик пре него што је молио. Онда је Посланик саллаллаху алејхи То савс рекао: "Да ли сте се молили два рекјата?" Он је рекао, "Не" Он је рекао, "О, Сулаик! Пробудите се и руку'лах (Молитва) два рекјата. И Сулаик је радио. [Сахеех муслиман, 2/597 бр. 59, хадис од Џабир]

Изрека Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем "قم" (бангунлах!) показао, да Сулаик не осећа (на молитву), осим ако је спреман да седне, а он је седео пред својим молитвама, тако Расулпун разговарао са њим како би се пробуди. А може молитва два рак'ах Сулаик близу врата, када је први пут ушао у џамију. Онда је дошао Посланику саллаллаху алејхи ве селлем То да чују проповед, пророк га је питао "Да ли се молите?" Одговорио је: "Не још."

И речи пророка "قبل ان تجيء" (пре него што сте дошли), коју је издао Ибн Мајах, вероватно значи да пре него што сте дошли код мене да чују проповед, а не "пре него што уђе у џамију". Заиста, молитва пре уласка у џамију не дисиари'аткан, како је (можда) је био упитан о томе? И то је наложено после ступања времена у петак је пожурио на место молитве, а не преокупирана другим стварима. Пре уласка на време, стварно не раде обрезивање, уз претпоставку да је дисиари'аткан. [Ал мамци То Ала Ал Инкар бида То Уал Хавадитс, стр. 95]

Казивање истине подржава га деле.

Први: Ал Хафиз Ал Музи рекао о Ибн Мајах лафазх (قبل ان تجيء). Ово је грешка наратори (наратори). Заправо, наводећи да је "قبل ان تجلس" (можеш молити пред седе?), Затим људи који РЕПЛАЦЕ (лафазх-лафазх јесте) у праву.

Слично Ал Музи прокоментарисао: "А књига Ибн Мајах, често се користи од стране Масиаикх мање пажње. За разлику од Сахих Бухари и Муслим. Пенгхапал хадис се често користи и веома забринути за оригиналност и пергантианниа. Дакле, у (књига Ибн Мајах) грешака и замена.

Друго: У ствари, људи који посвећују пажњу на аутентичности књигама Сунан пре и после њега, и писање у овом броју Суннету, као и правних експерата и других, нико од њих није поменуо Овај хадис у Суннету каблииах петак. Међутим, они га помене у Суннету џамији када имам тахииат у проповедаонице. А хадис, они тврде да забрана није тахииат Сунном џамије у овом стању. Ако се мисли каблииах петак, она ће бити ту помиње, као и информације о каблииах петак, буди и његова популарност више од тахииат главног џамије. [Заадул Ма'ад 1/435].

Треће: да је Посланик саллаллаху алејхи То савс наредио да се не клања два рекјата, осим лица који су ушли у џамију, јер је то молитва тахииат џамија. Претпоставимо да је закон Петак, несумњиво Посланика саллаллаху алејхи То савс наредио и онима који седе и не прецизира редослед на особу која га унели. [Заадул Ма'ад 1/435 и Ал мамци То Ала Инкарил бида То Уал Хавадитс, стр. 95]

Онда, када неко каже "јак могућност алејхи пророка саллаллаху То селлем каблииах молитви у својој кући после завалниа (проклизавање) од сунца, а затим излазак.

Хасан Шеик Салман чувени говорећи: "Ако се то догоди, он ће несумњиво рећи своје жене, јер су му рекли све што се молио у својој кући. И дан и вечерње молитве, како молитва тахајудниа и пробудити ноћу. О томе (каблииах петак, ур.) Да ли је уопште није тачно. И порекло је одсуство. (То) показује да се не дешава и не дисиари'аткан.

Као приповедач хадиса Абу ал-Хасан ибн Мухаммед ибн Иасир Рахмана у (хадис Ебу Касим Алија ибн Иа'куб, 108) од Исхак ибн Идрис, нам је рекао абан, су нам рекли, ал Асхим ахвал од Нафи 'од 'Аиша је марфу' са лафазх,

كان يصلي قبل الجمعة ركعتين في اهله

Посланик се користи да се моли пре два рекјата петак у свом дому.

Дакле, више овај хадис лажан испразност. Исхак га је упропастио. Он је Ал асвари Ал басхари. Ибн Исхак Му'аииан говоре о "Он је лажов, фалсификатор хадиса." (Види Ал Ајвибах Ан Нафи'ах, стр. 28). Овај лажов, само сам у овом хадису испричао.

Онда, ако неко каже: "Заиста, сажети су у петак подневни молитве. Дакле као поднева, петак такође има каблииах Суннет. "

Одговорите на ово мишљење, славној Шејх Хасан Салман је рекао: Ова изрека је од истине са разних страна.

ОДГОВОР: Не могу да користе кииас у пенсиари'атан молитви. [Види Бидаиах Мујтахид 1/172) и Ал мамци То Ала Инкарил бида То Вал Хавадитс, стр. 92].

2. Заиста, суннет је оно што долази од Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То, у облику речи или делима, или Суннета, он се с правом халифе. И у овом нашем проблему, не укључујући. Не би требало да буде скуп-суннет суннет као у овом случају, по аналогији. Због утврђивање аналогије је да се укључи ствари које изазивају акције признате у време Посланика, тако да када Посланик није урадио, а не менсиари'атканниа, онда остави дело је суннет.

3. Петак је самостална молитва разликује од средине-дневних молитви у смислу Јахр (Харден читање), број рак'ах, проповеди, а његови услови, али је до поднева истог року. И није ништа изједначавати јер постоје елементи сличности боље него разликују, чак иу овом случају да се направи разлика између поднева и петком боље јер је разлика у смислу много више. [Заадул Ма'ад 1/432].

4. У свом Сахих, Бухари од Ибн Омера издао историју. Ибн Омер је рекао:

صليت مع النبي صلى الله عليه وسلم سجدتين قبل الظهر وسجدتين بعد الظهر وسجدتين بعد المغرب وسجدتين بعد العشاء وسجدتين بعد الجمعة

Молим два рак'ах са пророком пре поднева, два рекјата после поднева, два рекјата Магхриб и након два рекјата након "Исха 'и два рекјата после петка.

Историја показује да у петак, према њима, не подне. Ако је укључена у име подне петак, у петак није неопходно да се зове. Онда се не помиње у историји Суннету пре петка, али после тога само. Ово указује да не постоји добровољан молитва пре петка. [Ал мамци То Ала Инкарил бида То Уал Хавадитс, 94].

5.. Претпоставимо да је петак касхар Дзухур (сум). Н Али Посланик никада није молио суннета Дзухур сажети у сафарниа, и пре и после. Он је само радио добровољно-волонтерски поднева када се ради дхухур савршено. Тако, ако постојање Суннета који је сажето у подне различитој од чак поднева, онда оно што је поменуто од њих да буду у супротности са њима, уместо да их брани.

Из тог разлога, већина (јумхур) свештеник сложили, да не постоји суннет каблииах петак као што је одређено време и одређени број. Зато што је суннет се утврдити само речима или поступцима пророка саллаллаху алејхи ве селлем То. Иако пророка саллаллаху алејхи савс То није командовао молитву, и речима и делима. Тако је било и Имам Малик Имам Схафи'и, и већина његових следбеника. То је такође популаран школа Имама Ахмада. [Фетва Ибн Таимиииах, 1/136 и АР Мајмунах Расаил ал Кубра, 2/167-168]

Ал 'Ирачки рекао, "А ја не знам да имама (трећи) заступају (молитва) суннет каблииах петак."

Мухадитс Насхируддин ал Албани дао исказ његовим речима: Дакле, дело се претпоставља Суннет (пре петка) се не помиње у књизи УМ имама Ал-Схафи'и, нити у књизи Имама Ахмада Ал Масаил. И то не у књигама свештеника, поред оних раније, колико ја знам. "

Зато сам (шеик Ал Албани) кажу: "Они који се моле Суннет (каблииах, ур.), То не прати Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То. Нити пратите свештенике. Међутим, они таклид људима касније, да је њихово постојање је исти као и они који их прате су и заостајање (бертаклид), уместо мујтахид. Тада је (стварно) изненади оне који следе (бертаклид) да пенгеркор. [Ал Ајвиба Нафи'ах, 32].

ЗАКЉУЧАК
Објашњења у унапред, постаје јасно да нас, људи грешком молитва од два Петак молитве, или две или четири рак'ах рак'ах и семисалниа, са сигурношћу, да је закон пре петка, као они моле пре поднева Суннет и ојачавају њихове намере.

Због Насх-насхниа јасно, да истина није суннет молитва пре петка. После истине и ништа осим заблуде. Молимо Аллаха теала Субханаху ВА бити присиљен да верске знања, и поравнати да их спроведе у стању искрено и пратите суннета пророка саллаллаху алејхи ве селлем То. Амин.

(Адаптирано и сумирао Абу Аззам Бин Ал Хади књиговодствене Мубин Фи Каулул Акхтхаил Мусхалин, раде познати од Схаикх Хасан Салмана, стр 351-361.)

[Копира из магазина издању Као-Сунном Фондације објављен 07/Тахун ВИИ/1424Х/2003М Лајнах Истикомах суракарта, ЈЛ. Индивидуални - Пурводади Км. 8 Селокатон Гондангрејо Индивидуални 57 183 тел. 08121533647, 08157579296]


Да ли људи који би Молитва Молитва Дхухр петка? Купатило украшена и петак



По
Шејх Мухаммед бин Салих ел-Утхаимеен


Питање.
Шејх Мухаммед бин Салих ел-Утхаимеен је питао: Да ли људи који су већ дхухур Петак молитве да се моле?

Одговор
Ако је неко урадио молитву петак када је био задатак везан за времена дхухур време, тако да не треба да моли дхухур. Дхухур после молитве молитве петком је бид'ах, јер он није дошао из Аллахове Књиге и Суннета пророка саллаллаху алејхи ве селлем То, онда ће бити забрањено. Заједница држи до упркос јум'атан постоје нека места још увек није наредио да обавља молитве петком дхухур после молитве, чак и зло је јерес. Јер Бог није командовао у време док све молитве у петак молитвама које су имплементиране. Разлог особа која га је наредио, јер они мисле да многа места урадите петак молитву није дозвољено. А ако место вреди толико Петак је први џамија да то уради, док да схватим где је најтеже први је да је ово довело до отказивања свих људи који обављају молитве петком, тако да би требало извршити дхухур молитвени после тога.

Кажемо им: Где сте се ове основе или разлоге? Се заснива на суннету или расуђивања исправан? Одговор је не, чак и ако кажемо да јум'атан заиста захтевају много услова где је правно то, говорећи: "А страх Аллаха јака као вашој моћи". Становници области уколико је удаљеност далеко једни од других или су толико уске да је џамија у џамији јум'атан колико је потребно, тако да су јаки као страх од Бога. Они који имају страх од силе Божје као јака као што је учинио своју дужност, како онда људи попут овог таштине, а он је рекао дела треба га заменити са молитвеном дхухур?

Као да је одржан молитве петком у разним џамијама са Нико не треба онда је то без сумње је мениелисихи Суннет, а шта је урађено од стране халифа који примају савете. Харам према већини учењака. Али ипак не можемо рећи богослужење не важи, јер то није одговорност јавности, али влада која омогућава много места да обављају молитву у петак без захтева. Зато кажемо: Нека власти који се баве проблемом џамија, забрани молитве петком у многим местима уколико је то тако захтевним условима.

То је зато што носилац одлуке виде велике предности скупа људских бића у богослужења да стекну осећај љубави и братства, као и уче људе глупо. И други од много веће користи. Дисиари'аткан удружења су: пеканан удружења, или годишње, или свакодневно, као што је већ познато. Даили састанци дешавају у свакој џамији месту пребивалишта, као да носилац одлуке захтева да људска породица заједно на једном месту би сваки дан 5 пута да их инкриминише. Зато их ослободити од њихових свакодневних састанака и мењадилкан довољно џамија у свакој локацији за живот.

Састанак је састанак пеканан дан Петак, људи окупљају сваког петка. Зато је суннет захтеван посао у џамији уместо разних џамија, јер састанак није тешко за њих пеканан ако одржан, постоји велика корист за њега. Људи долазе заједно са свештеником и проповедник који ће дати брифинг, тако да они изађу са саветима добили, и молитва.

Док годишњи састанак Бајрам намаза као што је сусрет за целокупно становништво региона, тако да не би требало да се уради у сваком месту, осим ако такви услови то захтевају, као и на молитве петком.

КУПАТИЛО петак и китњаст, да ли је генерал за мушкарце и жене?

Питање.
Шејх Мухаммед бин Салих ел-Утхаимеен је питао: Када петак и украшене у дан, да ли је уобичајено да мушкарци и жене? Како да се истуширам пред законом, односно дан или два раније?

Одговор
Овај закон просто зато што је посебан за људе који су присуствовали петак, и неопходна је за китњаст када је изашао. Док жена није питао за њега. Али свако ако постоји прљавштина на телу природно да га очисти. Пошто се ради о питањима која нису достојна хвале за лево.

Што се тиче ради се окупа у петак дан или два дана раније, онда то није корисно, јер хадис који објасњава ово посебно петак је рекао да се ради на купање петком од свитања до само пре молитве петком. Ово је време за купање петак, док радите на дан или два дана раније, онда је корисно као купања у петак. А Аллах је члан Тауфик

[Преписан из књиге Фетва Арканил Мајму ислама, Индонезија издање Мајму Проблеми Решења Фетва поводом муслиманске вере и богослужења, аутор Шеик Мухамед бин Салиха Ал Утхаимеен, преводиоци Фуркан мученика, Косди Ридвануллах. Објављивање Библиотека Арафат]



Петак: Петак Кхутбах Теме и садржај




По
Муслиманско свештенство Ебу Исма'ил Ал Атсари



Беседа на тему и садржај означени хадиса и објашњења учењака испод. Џабир бин Самурах хадис, рекао је он,

كانت للنبي صلى الله عليه وسلم خطبتان يجلس بينهما يقرا القران ويذكر الناس

"Пророк саллаллаху алејхи савс То се користи да уради две проповеди је седео између њих.. (У свом говору) је прочитао Кур'ан и подсећају људе" [Пријављено од стране Муслимана, бр. 862].

Хадис од Џабир бин Абдуллах, рекао је он,

كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يخطب الناس يحمد الله ويثني عليه بما هو اهله ثم يقول من يهده الله فلا مضل له ومن يضلل فلا هادي له وخير الحديث كتاب الله

"Пророк саллаллаху То алејхи ве селлем беркхутбах на гомили. Он је похвалио Аллаха, ласкаво га са оним што је исправно Богу, онда Он је рекао:" Ко год је дао инструкције од Бога, нико не доводи у заблуду И ко се дали завести. Онда нема који је дао упутства најбоља реч је књига Алаха ". [Репортед би Муслимана, бр. 867].

عن جابر بن عبد الله قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم اذا خطب احمرت عيناه وعلا صوته واشتد غضبه حتى كانه منذر يش يقول صبحكم ومساكم ويقول بعثت انا والساعة كهاتين ويقرن بين اصبعيه السبابة والوسطى ويقول اما بعد فان خير الحديث كتاب الله وخير الهدى هدى محمد وشر الامور محدثاتها وكل بدعة ضلالة ثم يقول انا اولى بكل مومن من نفسه من ترك مالا فلاهله ومن ترك دينا او ضياعا فالي وعلي

"Од Џабир бин Абдуллах, он је рекао:. Посланик Аллах навика затвора алејхи ве селлем, ако беркхутбах, очи црвене, његов глас је висока, а његов бес озбиљно Било је као да је упозорио војнике рекавши" Непријатељ ће вас напасти ујутро ", "Непријатељ ће вас нападати у вечерњим сатима".

Он саллаллаху алејхи То савс је рекао: "Био сам послао на Судњем дану као што је овај." Он је сигнализирао два прста: кажипрст и средњи прст.
Он саллаллаху алејхи То савс је рекао: "Амма ба'д. Заиста најбоље из обе речи је књига Аллаха, и најбоље од смерница је усмеравање Мухамеда. Као лош као најгори случај је да нове ствари, и цела иновације (нови случај) је довођење у заблуду.

Онда је рекао: "Ја сам ближи сваког верника од себе. Онај који умире остављајући имовину, затим његова имовина његовој породици (тј. његови наследници). А ко умре остављајући дугове и људе који се носе (деца, жена, или други), онда ми и танггунганку ". [Пријављено Муслим, бр. 867].

У једном другом хадису помиње:

عن بنت لحارثة بن النعمان قالت ما حفظت ق الا من في رسول الله صلى الله عليه وسلم يخطب بها كل جمعة

"Од ћерка Ну'ман бин Харитхах, рекао је он," Није ми напамет слово КАФ, изузев из уста пророка саллаллаху То алејхи ве селлем Он беркхутбах са Кааф поштом сваког петка "[Пријављено од стране Муслимана, ни 873,... Ебу Давуд и-Наса'и].

Имам Ебу Ханифах рахимахуллах рекао, "Свест беркхутбах свештеник са кратком проповеди (блага). Имам отворио своју проповед са хамдаллах, похвалио га је више пута, прочитајте вере, берсхалават пророка саллаллаху алејхи ве селлем То, саветовање, упозорење, прочитајте писмо (Кур'ан). Затим седите са гарнитуром за седење за неко време, а затим устао, онда беркхутбах више: читање хамдаллах, похвалио га је више пута, берсхалават пророка саллаллаху '. Алејхи ве селлем, и моли за верника и верују женама "[Бадаи'исх Сханаи', 1/263. Куотед фром Ал Асхалах магазина, бр 21, 15 Раби 1420Х краја, стр. 67].

Рахимахуллах имам јасен-Схафи'и рекао: "Свиђа ми се свештеника беркхутбах са (Рединг) хамдаллах, благослови на апостола саллаллаху То алејхи ве селлем, савета, читање (стихови из Кур'ана), и ништа више од тога." [Ал-Умм, 1/203. Куотед фром Ал Асхалах магазина, бр 21, 15 Раби 1420Х краја, стр. 67]

Ал 'ИЗЗ Ибн Абдус Салам рахимахуллах рекао: не одговара за кхатхиб помиње у беседи, осим у складу са циљевима проповеди. ИЕ: похвала (Богу), молитва, таргхиб (добар савет), и Тархееб (претња од непослушности). Путем помињања обећања и претње (од Аллаха и Његовог Посланика), а сви који ће подстицати поштовање, или га спречава непослушности, тако и (од) читајући Кур'ан. И навике Посланика у многим кесемпатаан, наиме слово Каф беркхутбах, јер писмо садржи дхикр од Аллаха, Њега хвале, његово знање о томе шта је шапнуо промптингс људске душе, и против онога што је написано од стране Анђела, у виду послушности и непослушности. Затим помиње смрт и сакаратил смрт. Помињемо Васкрсење и страховитог битно њега. Сведочење против створење са својим добротворним делима. Помените небо и пакао. Такође се помиње успон и изван гроба. Онда ће да подржи молитву. Дакле, садржај проповеди долазе од тих циљева је јерес. У беседи, вреди поменути су халифе, краљева, емира и емира и (тј. похвалио власти уздизање преступника Што се хвале и моли за добро праведног владара, то није зато, валлаху зна најбоље, оловке.) јер ово место је посебан за Бога и Његовог Посланика, да поменем нешто што подстиче неморално му кетатан и спречи га. Аллах је рекао,

وان المساجد لله فلا تدعوا مع الله احدا

"И заиста, џамије, припадао је Бог тако ти клањати поред сесеорангпун у њој (обожавање) од Аллаха.". [Ел-Џин: 18].

У случају неког инцидента на муслимане, онда зашто не расправљају о питањима која се односе на инцидент у складу са оним што се препоручује од стране религије. Као што је долазак непријатеља и гурните за џихад против кхатхиб, спремите менионгсонгниа. Такође, у случају суше, потреба да се молимо за кишу Аллаху, молимо те да суша кхатхиб уклоњен. Кхатхиб и обавезе, јесте да оставите речи познате само одређеним људима. Ово укључује иновације које лоше. Јер прави циљ проповеди је од користи за публику са таргхиб (добар савет) и Тархееб (опасност од непослушности). Слично томе, то је кхатхиб беркхутбах на Арапе са страним речима, они који га не разумеју, валлаху најбоље зна. (Као и већина муслимана у селима у Индонезији, беркхутбах на арапском, али публика није разумела несто, оловке.). [Фетва Ал 'ИЗЗ Ибн Абдус Салам, стр. 77, 78. Куотед фром Ал Каулул Мубин Фи Акхтхаил Мусхаллин, стр. 371, 372].

Имам Ибн-Каииим можда Аллах помилуј кажу ", а кључне тачке проповеди пророка саллаллаху алејхи ве селлем То је читао хамдалах, хвала Богу за услуге, задовољства, својства савршенства, и похвалите га. Такође предаје правила ислама, каже Џанах (рај), наар (пакао), Судњи дан, побожности команде, објашњења изазива гнев Божији, и места керидхаанНиа. На основу ових кључних тачака високог проповеди "[Задул Ма'ад, 1/188]..

Хасан Шеик Салман чувени говорећи: "Неки људи су рекли да је племенита: Кхутбах је најприкладнији да одговара време, места и околности. Када 'Фитер Бајрам, кхатхиб објасни законе природе су закат. У областима где становништво не слажу, објашњавајући унију. Или лењи људи траже знање, кхатхиб подстакне њихову студију. Родитељи-родитељи нека образовање своје деце, охрабрују их кхатхиб на њега, и други, примерени условима људима много, у складу са мишљењем (потребно) њих, а према њиховој таби'ат. Неко нека беркхутбах према месту и ситуацији, обратите пажњу на људско стање, обратите пажњу на своје акције и манифестације сваке недеље. Онда, када је порастао на проповедаоницу, забране им (мункар) и подсети их о догађајима. Надам се да добијем траг на прави пут "[Фуснота Каулул књига Ал Мубин ФИ Акх Тхаил Мусхалин., Стр. 367].

Дакле, мало објашњење о теми од петка проповеди. Дакле, нека кхатхиб добар у избору тема које су корисне за муслимана.

[Копирано у Ас-Сунном магазина ВИИИ/1425Х/2004М 02/Тахун Едитион. Фондација Публисхед Лајнах Истикомах суракарта, ЈЛ. Индивидуални - Индивидуални Гондангрејо Пурводади Км.8 Селокатон 57 183 Тел. 0271-761016]



Петак: Петак Кхутбах Природа



По
Муслиманско свештенство Ебу Исма'ил Ал Атсари


Петак проповед је заиста веома велика прилика да проповеда и довести људе у задовољство Аллаха. То јест, ако је проповед се најбоље искористити, испоруку материјала потребних публика долази на њихове религије, са концизан, не дуго, и на занимљив начин, а не досадни, као на примеру пророка Мухамеда саллаллаху То је алејхи ве селлем.

ПОЗИЦИЈА петак проповед
Међу доказ да показује значај од петка проповеди су као што следи.

Прво: Бог је команда да се одмах иде на молитве петком и проповеди, као и забрана куповине и продаје, као и друге му'амалах у то време.

ياايها الذين ءامنوا اذا نودي للصلاة من يوم الجمعة فاسعوا الى ذكر الله وذروا البيع ذلكم خير لكم ان كنتم تعلمون

". Хеј, људи који верују да када је позвана да изврши молитве у петак, онда је брже да се сетите Аллаха и оставите куповине и продаје то је боље за вас ако вас већ знао." [Ал-Хаакках/62: 9]

Друго: како да слушају проповеди, и смрт награду за Петак молитвеном беседи говорио да најзад. Помиње у хадиса од Ебу Хурејре, Посланик, саллаллаху алејхи То савс рекао.

اذا قلت لصاحبك انصت يوم الجمعة والامام يخطب فقد لغوت

"Ако кажете да ваш пријатељ" Умукни! ", У петак и свештеник је био беркхутбах, онда имате да кажете речи узалуд" [Бухари, бр. 934, Муслимана, бр. 851]

Ал хафиз Ибн Хајар рахимахуллах рекао: "Овај хадис користе као аргумент за забрану свих врста речи у време проповеди, и тиме мишљење већине учењака затвора људи који су чули проповед." [Фатхул Бари Схарх Сахих Бухари]

Треће: сви збор се забрањује да особе случајева занемаривања проповеди. Као што је у хадису од Ебу Хурејре, Посланик, саллаллаху алејхи То савс рекао.

من توضا فاحسن الوضوء ثم اتى الجمعة فاستمع وانصت غفر له ما بينه وبين الجمعة وزيادة ثلاثة ايام ومن مس الحصى فقد لغا

"Ко испирање, затим је наступао испирање је ваш најбољи, а затим је отишао (проповед) у петак, онда слушај и ћути, онда опроштено (његови греси) која постоји између петка га са другог петка, плус три дана. и онај ко додирне шљунак (тј. трик, Перо.), онда је учинио узалуд "[Пријављено од стране Муслимана, бр. 857, Ебу Давуд, бр. 105, Тирмизи, бр. 498, Ибн Мајах, бр. 1090]

Имам Невеви каже: "У хадису постоји забрана додиривања шљунка и других игара током проповеди. У њему постоји наговештај, тако да срце и удови (публика) су на проповеди. А шта се подразумева под "не чинити ништа" овде, сам чин сујете и срамној, и одбацио "[Схарх муслиманска, од стране Навави].

Четврто: анђео слушања проповеди на петак. Помиње у хадиса од Ебу Хурејре, Посланик, саллаллаху алејхи То савс је рекао:

اذا كان يوم الجمعة كان على كل باب من ابواب المسجد ملايكة يكتبون الاول فالاول فاذا جلس الامام طووا الصحف وجاءوا يستمعون الذكر

"Ако дан петак, на свака врата од врата џамије постоје анђели који су писали први (данас), затим први (после тога). Ако свештеник је седење (у проповедаонице за беркхутбах), они су пресавијени лист -лист (имајте на уму примат добротворне сврхе) и присуствују сећање (проповед) ". [Пријављено од стране Муслимана, Но: 24, 850]

Ал хафиз Ибн Хајар рахимахуллах рекао: "Шта се подразумева под савијање лимова, се савије (затворена) лист бележи врлине која се односи на пожурити у џамију, а не друге, као што су: (лист који бележи награду) да слушају проповеди, наћи молитве, дхикр, молитва, смирење ", и слично, за сигурно мора бити написан од стране два анђела чувара". [Фатхул Бари, 2/448, Дар ал-хадис, Каиро, хадис никакво објашњење. 881]

Из горе наведених описа јасно је да петак проповед има велику позицију у исламском закону, тако да је заслужио проповедник раде добро свој посао. Кхатхиб морају да схвате да Сахеехах акеедах (тачно), тако да не погрешити и обмањују друге. (Проповедник треба да) разумеју судску праксу, тако да су људска бића способна да води светло према правом путу серијатског. (Проповедник мора) узети у обзир стање у друштву, онда их подсетите на дисторзија и подстицање поштовања.

Заслужио кхатхиб праведника, њихово знање, не крши забрану, тако да ће дати добар утицај на слушаоца. А Аллах најбоље зна.

КАКО ТАТА-петак Кхутба
Верујемо, да је Посланик Мухаммед саллаллаху алејхи савс То је најбољи узор у религији и славе Бога. Дакле, ми треба да га имитирају на беркхутбах. И свакако, начин проповед Посланика је најбоље и најважније. Овде су упутства пророка саллаллаху алејхи ве селлем То сажети у пружању петак проповед:

Прво: Кхатхиб до проповедаоница, и реци здраво за публику.
Друго: Онда седе, чекајући њихов позив на молитву, опонашајући молитву.
Треће: Онда устане за беркхутбах и отворите га са:

• Хамдалах (читање алхамдулиллах).
• ласкања Богу,
• Сиахадатаин,
• Читање благослове на Посланика,
• Читање стихове побожности,
• А реч Амма ба'д.

Све ово се може видети на примеру беседе ће бити пријављен, ако Аллах хоће.

Четврто: Кхатхиб беркхутбах да стоје, лицем у лице заједницу.
Пето: Седење између две проповеди, које не говоре у седишту.
Шесто: Кхутбах нека тренутак, молим дуже, али су оба.
Седмо: Кхатхиб Лет анимира беседи.
Осми: Беркхутбах са речима које не говоре јасно и брзо.
Девето: Ако постоји потреба, може привремено обуставити свој говор. Што тахииатул џамија за молитве подсети све да дођу, опоменуо публику да је гужва, и слично.
Десети: Ако се молите, показује кажипрстом.
Једанаесто: По завршетку беркхутбах, водити молитве.

Што се тиче аргумената горе је као следеће:
Прво: Кхатхиб до проповедаоница, и поздравите публике, као у хадису од Џабир бин Абдуллах,

ان النبي صلى الله عليه وسلم كان اذا صعد المنبر سلم

"Заиста пророка саллаллаху алејхи савс То је вазнео на проповедаоницу ако су уобичајене поздраве". [ХР Ибн Мајах, класификовано као сахеех стране Схаикх Ал-Албани у Сахих Ибн Мајах].

Како да формира проповедаоници Аллаха? Помиње се у многим сахеех ахаадеетх, као што су:

عن ابن عباس قال وكان منبر النبي صلى الله عليه وسلم قصيرا انما هو ثلاث درجات

"Од Ибн Абаса, рекао је:" И проповедаоници алејхи пророка саллаллаху То селлем кратак проповедаонице Он је три нивоа "[Репортед би Ахмад, 1/268-269 Дихасанкан стране Схаикх Мухаммеда ибн Абдул Ваххаб Ал Васхаби у књизи Ал Јаухар Фи... 'Адади Дарајатил проповедаонице, стр 61-64.]

У једном другом хадису споменуто, да проповедаоница два Пророкове нивоима, затим трећи седишта. [ХР Ибн Кхузаимах, бр. 1777, и други. Погледајте књигу Адади Ал Јаухар Фи То Дарајатил проповедаонице, стр. 55-56].

Сигурно не постоји спор између два хадиса, јер постоје три нивоа проповедаоница, друго да стоји, а трећи да седне, валлаху најбоље зна.

عن السايب بن يزيد قال كان النداء يوم الجمعة اوله اذا جلس الامام على المنبر على عهد النبي صلى الله عليه وسلم وابي بكر وعمر رضي الله عنهما فلما كان عثمان رضي الله عنه وكثر الناس زاد النداء الثالث على الزوراء قال ابو عبد الله الزوراء موضع بالسوق بالمدينة

"Од Саиб бин Иазид, он је рекао:" Када први позив на молитву у петак, када свештеник је седео на подијум То је време пророка саллаллаху То алејхи ве селлем, Ебу Бекра и Умара То анхума Када Утхман Аллахов '.. анху (калифата), и људи имају много, додаје трећи Адхан на Заура "Ебу Абдулах (Имам Бухари) је рекао:." Заура је једно место на тржишту у граду Медини. "[Бухари, бр. 912 ]

Кхатхиб опонашали молитва, поменуто у хадису испод:

عن ابي امامة بن سهل بن حنيف قال سمعت معاوية بن ابي سفيان وهو جالس على المنبر اذن الموذن قال الله اكبر الله اكبر قال معاوية الله اكبر الله اكبر قال اشهد ان لا اله الا الله فقال معاوية وانا فقال اشهد ان محمدا رسول الله فقال معاوية وانا فلما ان قضى التاذين قال يا ايها الناس اني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم على هذا المجلس حين اذن الموذن يقول ما سمعتم مني من مقالتي

"Од Ебу Сахл бин Умамах Хунаиф, рекао је: Чуо сам Му'авииа бин Аби Суфиан, који је седео у проповедаонице, када мујезин каже" Аллаху екбер, Аллаху екбер "и Му'авииах рекао:" Аллаху екбер, Аллаху екбер "Муеззинс. рекао "Алла илаха илла Аллах АСИХАДУ", Му'авииах рекао:. "И ја" муеззинс рекао "Анна АСИХАДУ Мухаммадар Посланика", Му'авииах рекао: "А ја" Након завршеног адзанниа мујезина, Му'авииах рекао: "О,. људи. Сигурно сам чуо Посланика Н на седишту је-кад-берадзан мујезинов, каже оно што сте чули од мене, да моје речи. "[Бухари, бр 914.].

Друго: Онда устане за беркхутбах и отворите га са: хамдалах, хвала Богу, сиахадатаин и схалават, читања стихова побожности, и речи Амма ба'д. Ово је делимично указује многим ахаадеетх, попут хадиса Абдуллаха. Он је рекао, "Тхе Мессенгер саллаллаху алејхи То савс нас учи Кхутба намерама (да):

الحمد لله (نحمده و) نستعينه ونستغفره ونعوذ به من شرور انفسنا (وسييات اعمالنا) من يهد الله فلا مضل له ومن يضلل فلا هادي له واشهد ان لا اله الا الله (وحده لا شريك له) واشهد ان محمدا عبده ورسوله (يا ايها الذين امنوا اتقوا الله الذي تساءلون به والارحام ان الله كان عليكم رقيبا) (يا ايها الذين امنوا اتقوا الله حق تقاته ولا تموتن الا وانتم مسلمون) (يا ايها الذين امنوا اتقوا الله وقولوا قولا سديدا يصلح لكم اعمالكم ويغفر لكم ذنوبكم ومن يطع الله ورسوله فقد فاز فوزا عظيما) (اما بعد)

"Од Абдуллаха, рекао: Аллахов Посланик саллаллаху То алејхи ве селлем нас је научио Кхутба за потребе". Хвала Богу ... "Хвала Аллаху средствима (ми смо га хвале), помозите му, и молио опроштај у Њега и да смо га молили заштиту од зла наших душа и наших злих дела.

Било која особа која је дата упутства од Бога, нико не доводи у заблуду. И ко се дали завести, онда нико му дао упутства.

Ја свједочим да нико нема право да буде светиња, осим Аллаха (сам, међутим, ни партнера), а ја сведочим да је Мухаммед саллаллаху алејхи То савс је Његов роб и посланик.

О ви који верујете у Аллаха бертаквалах заправо прави Таква према Њему, и да нећеш умрети, али у муслиманској држави. [Али Имран: 102]

О човечанство, бертаквалах то иоур Господу који вас је створио од један, а из њега је Бог створио жену, а уместо Бога пропагирају и мушкарце и жене толико. И бертаквалах Богу да (употреба) његово име питате међусобно једни другима, и (стражар) Силатуррахим однос. Заиста је Аллах увек гледа у вас. [Ниса ': 1]

О ви који верујете! Бертаквалах Аллаха и рећи праве речи, Аллах ће поправити за вас дела-дела и опрости вам гријехе ваше. А ко се придржава Аллаха и Његових Апостола, онда сигурно он има велику победу. [Ал Ахзаб: 70, 71]. (Амма ба'ду) [Репортед би Ахмед и други.. Шејх Ел-Албани прикупља Санад Санад-овог хадиса у малој књизи са насловом Хајјах Кхутбах]

Након излагања Санад-Санад проповед Хајјах Хадис, Шејх Ел-Албани је рекао у својој малој књизи покрије "Кхутбах Хајјах": "Из ахаадеетх које имају прошлост, постало је јасно да ова проповед (тј. речи иннал Хамда лиллах ...) се користи за отвара читав проповеди, проповеди, проповедајући добар брак, петком проповеди, или неку другу "[Кхутбах Хајјах., стр. 31, рад Шејх Ел-Албани]

Иако се отвара са проповеди петак проповеди Хајјах као изнад закона није обавезно, али је свакако врлина, као што је учио по пророку саллаллаху алејхи ве селлем То. А од говорима Хајјах да знамо да проповед пророка саллаллаху алејхи ве селлем То је отворена са: хамдалах, хвала Богу, сиахадатаин, читање стихова побожности, и речи Амма ба'д.

Имам Ибн-Каииим можда Аллах помилуј рекао: "Није је пророк саллаллаху алејхи То савс беркхутбах, уколико је отворио хамдалах, прочитао две реченице вероисповести са вере, и позвао сам његовим правим именом". [Задул Ма'ад, 1/189]

На читање признање вере у беседи, потврдио иу другим традицијама, као Абу Хураирах хадиса да је Посланик саллаллаху алејхи То савс рекао:

كل خطبة ليس فيها تشهد فهي كاليد الجذماء

"Свака проповед да не тасиаххуд (вера) за њега, проповед је била као руком одсекао" [Репортед би Ебу Давуд, књига Ал адаб, Поглавље: У Кхутбах класификована као сахеех Ал-Албани у Сахих Ебу Давуд.]

Схалават читати у беседи је закон и врлина, као што је урадио анху Алија бин Еби Талиб, Аллах 'у својој беседи. Помиње у историји испод:

عن عون بن ابي جحيفة قال كان ابي من شرط علي رضي الله عنه وكان تحت المنبر فحدثني ابي انه صعد المنبر يعني عليا رضي الله عنه فحمد الله تعالى واثنى عليه وصلى على النبي صلى الله عليه وسلم وقال خير هذه الامة بعد نبيها ابو بكر والثاني عمر رضي الله عنه وقال يجعل الله تعالى الخير حيث احب

Од "Аун бин Аби Јухаифах, рекао је: У прошлости, укључујући и чувара мог оца Алија Аллах То анху, и под проповедаонице. Мој отац ми је рекао да Алија Аллахов То анху до проповедаонице, и Аллах хвали Субханаху УА теала и ласкаву и берсхалават пророка саллаллаху алејхи ве селлем То и рекао: "Најбољи од овог Уммета након што је њен Посланик је Ебу Бекр, други је Омер а'нхума ". Али Аллах је рекао: "Аллах је учинио добро, где је волео" [Пријављено је Ахмед у свом Муснад, 1/107, и класификовано као сахеех стране Схаикх Ахмед Схакир]

Треће: Кхатхиб беркхутбах да стоји и супротстави се лицем у заједницу, а заједница лицем у лице кхатхиб. Од Ибн Умар То анхума, рекао је он,

كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يخطب يوم الجمعة قايما ثم يجلس ثم يقوم

"Пророк саллаллаху алејхи савс То се користи за беркхутбах изјасни у петак, онда је сео, онда је стајао" [Пријављено од стране Муслимана, бр. 861]

Имам Бухари је рекао: "Поглавље: Свештеник пред људе (заједница), и здраво људи са којима се суочава свештеника када је беркхутбах. Енес ибн Омер и суочавање са свештеником. "

Ибн-Мундхир је рекао: "Ја нисам свестан спора између научника о томе". [Фатхул Бари, 2/489. Издавач: Дар ал-хадис, Каиро].

Ибн Хајар је рекао: "Међу часова до свештеника према заједницу, која се спрема да слушају његове речи, манирима и понашање свештеника у слушају његове речи. Ако збор окренуо своје лице свештеника, и суочио свештеника са његовог тела, његово срце и концентрације, боље је да се разуме његов савет и охрабри свештенике да менцоцоки дисиари'аткан га шта је морао да буде имплементиран ". [Фатхул Бари, 2/489. Издавач: Дар ал-хадис, Каиро].

Четврто: Седење између две проповеди, а да не говоримо када се седиште. Као што је поменуто у хадису од Џабир, рекао је он,

رايت النبي صلى الله عليه وسلم يخطب قايما ثم يقعد قعدة لا يتكلم

"Видио сам Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То беркхутбах положај, а затим сео за неко време, није причао". [Репортед би Ебу Давуд и дихасанкан Албани од стране ал.]

Пето: нека Кхутбах тренутак, молим дуже, али су оба.

قال ابو وايل خطبنا عمار فاوجز وابلغ فلما نزل قلنا يا ابا اليقظان لقد ابلغت واوجزت فلو كنت تنفست فقال اني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول ان طول صلاة الرجل وقصر خطبته مينة من فقهه فاطيلوا الصلاة واقصروا الخطبة وان من البيان سحرا

"Ебу Ваила рекао: 'Аммар беркхутбах нам са концизан и јасан када он пада, кажемо." Здраво, Абул Иакзхан (Аммар позиви) Имате беркхутбах са концизан и јасан, ако сте били мало дуже ", одговорио је он. "Чуо сам Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем је рекао," заиста једна дугу молитву, као и кратку проповед кефахаманниа знак Дакле пањангканлах пендеканлах молитве и проповеди И заиста! што објашњење је магија ".". [Пријављено од стране Муслимана, ни 869.] .

У другом хадису споменуто, из анху Џабир бин Самурах Аллах ', рекао је,

كنت اصلي مع رسول الله صلى الله عليه وسلم فكانت صلاته قصدا وخطبته قصدا

"Некада сам да се молим са пророком саллаллаху алејхи ве селлем То, онда је молио, и проповедају да је". [Пријављено Муслим, бр. 866].

Дужина молитве петком се може видети из навике пророка саллаллаху алејхи ве селлем То. Он је користити да се прочита писмо и Ал А'ла Ал Гхасиииах или Ал и Ал Мунафикун јуму'а. Тако да нека петак проповеди више од тога. Једног Ну'ман, рекао је он,

كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يقرا في العيدين وفي الجمعة بسبح اسم ربك الاعلى وهل اتاك حديث الغاشية

"Пророк саллаллаху алејхи савс То се користи за читање молитве на два празника и молитве петком са: Саббихисма Раббикал А'ла и Хал атаака хадитсул гхасиииах". [Пријављено Муслим, бр. 878].

قال ابو هريرة اني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقرا بهما يوم الجمعة

"Ебу Хурејре је рекао:" Чуо сам Мессенгер саллаллаху алејхи То савс их чита (Сура Ел-А'ла ел Гхасиииах и) у петак ". [Пријављено Муслим, бр. 862].

Шеик Мухамед бин Абдул Азиз ал 'Аблаани рекао, "дозвољавајући проповед је квар који би требало да буде напуштена од стране кхатхиб. Они су више разумевања од других, да посетиоци џамија у петак молитвама постоји млади, ту је сенилни старац који је у стању да издржи вуду "и чистоту дуже време, постоје људи који имају друге потребе, има и оних који су слаби, болесни, и постоје људи који имају баријере. Тако проширујући своје проповеди ће бити веома проблематична. Поред тога, проширење проповед ће изазвати досаду, па чак и погоршање кхатхиб проповеди. Као што је наведено (у говорећи): најбољи говор је концизан и јасан, а не дужина досадан "[Имаматул џамија., Стр. 95-96].

Када говоримо о скраћењу суннета петак проповед, шеик Ахмед бин Мохамед Ал Кувајта Латхиф алу Абдула је рекао: "Ох, то тера људе да остану далеко кхатхиб дхикруллах (проповеди), као што продужити реч! Да ли знате да између петка кхутбах је суннет да резимирам и не расте га. А заправо продужити петак проповед изазивајући публику да ради (не воле), заузет ум, и није задовољан вођством Посланика опција (Мухамед) н, и претходника овог Уммета да је у реду. " [Ал 'Ујалах ФИ Сунниииати Таксхирил проповед, стр. 6].

Ако очекујемо добру дугу беседу Гомаа, вероватно око 15 минута. А Аллах најбоље зна.

Шесто: Кхатхиб Лет анимира беседи.

عن جابر بن عبد الله قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم اذا خطب احمرت عيناه وعلا صوته واشتد غضبه حتى كانه منذر جيش يقول صبحكم ومساكم

". Од Џабир бин Абдуллах, рекао је он," Навика пророка саллаллаху То алејхи ве селлем, ако беркхутбах, очи црвене, његов глас је висока, а његов бес озбиљно Било је као да је упозорио војнике рекавши: "Непријатељ ће вас напасти ујутро ',' Непријатељи ће вас нападати у вече '"[Пријављено од стране Муслимана, ни 867.]..

Имам Невеви је рекао: "Овај хадис је предлог, да по могућству кхатхиб охрабрујуће проповед предмета (тј., озбиљна и искрена у том домену проповеди, Перо.), Подижући глас, подизање његове речи. И она (нека) у складу са темом да му је говорио о, у облику таргхиб (охрабрење доброти) и Тархееб (претње зло). Њен бес и могућност истинског случају да је, када је упозорио да се велике и важне послове. "[Ел-Минхај, 6/155-156. Цитирано из Књиге пророка Фи Хадиун Кхутбатил Гомаа, стр. 16, др-Шеик. Анис Ахмед Бин Бин Тахира].

Седмо: Беркхутбах са речима да је јасно, полако, и не говоре брзо, као хадиса од анха Аиша То Аллах,

... لم يكن يسرد الحديث كسردكم

"... Он не говори тако брзо као што брзо разговарати." [БА
Бухари, Муслим].

У другом извештају, наводи:

ولكنه كان يتكلم بكلام بين فصل, يحفظه من جلس اليه

"Али он говори са лаког разговора, очигледно, људи су заједно седели он може да га памтити". [Тирмизи у Сиамаил Еш, бр. 191].

У другом извештају, наводи:

يفهمه كل من سمعه ...

"Свако ко слуша ће га разумети" [Ебу Давуд]

Посланика саллаллаху алејхи савс То нису речи умножавају у својој беседи, нити преносе речи другима да прате, тако да ове речи у другим речима. Он није био у журби да испоручи проповед. Он је чак успорио речи и не жури у њему уклањање. Ови методи, јасно даје слушаоцу могућност да схвати проповед и оствари своје циљеве. [Хадиун Посланик ФИ Кхутбатил Гомаа, стр. 36, др-Шеик. Анис Ахмед Бин Бин Тахира]

Осми: Ако постоји потреба, проповед проповедник може привремено зауставити. Бих да подсетим присутне на тахииатул џамије молитве, опоменуо публику да је гужва, и слично. Као што је у хадису од Џабир, који Сулаик ушао у џамију у петак Посланик саллаллаху алејхи савс То је беркхутбах, онда је сео. Онда је Посланик саллаллаху алејхи То савс му рече:

يا سليك قم فاركع ركعتين وتجوز فيهما ثم قال اذا جاء احدكم يوم الجمعة والامام يخطب فليركع ركعتين وليتجوز فيهما

"Здраво, Сулаик! Станите и клања два рекјата, и сумирати два рак'ах "Тада је рекао:" Када неко од вас доћи, у петак., Када је свештеник био беркхутбах, нека клања два рекјата, и два рак'ах да треба да га укратко ". [Пријављено од стране Муслимана, бр. 875/59].

Тако је халифе Омера То анху једном запријети пријатељ који је дошао касно, као што је поменуто у историји, што значи: Ибн Омера То анхума, да када Омер бин ал-Хаттаб је стајао у проповеди у петак, изненада постоји човек-емиграната су међу првим асхаби Посланика саллаллаху алејхи ве селлем То - унесите (џамија). Омер га је прекорео: "Колико је сати?" Човек је одговорио: "Ја сам заузет, па нисам ишао кући својој породици док сам чуо позив на молитву, а онда сам једноставно не додати осим испирање." Тада Омер рече: "А да ли вудоо 'само? Иако већ знате, да је Посланик саллаллаху алејхи То савс наредио прво купање "[Бухари, бр.. 878].

Девето: Ако се молите, показује кажипрстом.

عن عمارة ابن رويبة قال راى بشر بن مروان على المنبر رافعا يديه فقال قبح الله هاتين اليدين لقد رايت رسول الله صلى الله عليه وسلم ما يزيد على ان يقول بيده هكذا واشار باصبعه المسبحة

"Фром 'Умарах Руаибах Бин, видио Бисхр ибн Мерван на проповедаонице се подиже руке Онда". Умарах рекао: "Аллах уништити две руке Заправо сам видео Посланика саллаллаху То алејхи ве селлем није ништа више него сигнализирала руком овако "Он је наговестио са својим кажипрстом.". [Пријављено Муслим, бр. 874]

Ахмед спомиње у историји, да се чин врши приликом молитве у проповеди.

О кхатхиб моле у ​​проповедаонице, шеик др Анис Ахмед Бин Бин Тахир је рекао: (Укључујући кхатхиб одступања, то јест) добро да се моле за одређеним особама сваког петка, као и увек част да такав (част) Суннет. Што се тиче муслимана да се моле за добро свих, и да власти у посебно континуирано, онда је ово случај да дисиари'аткан, није забрањено. Он је испричао од Ебу Муса, да ако он беркхутбах, он је похвалио Бога, ласкав, изјаснио се Богу за благослов на Посланика, и моли за добро Ебу Бекру и Умара. Ибн Кадамах је рекао: "Кхатхиб радије да се моле за добар и верника који верују женама, као и за себе и публике. Ако он моли за добро владар муслимана, онда је то добро ... Јер, ако владар муслимана добро, она такође садржи кабаикан муслимане. Тада молитва за добро владар муслимана, је добра молитва за муслимане, и био је омиљен, не макрух ". [Ал Мугхни, 3/181. Цитирано од пророка Фи Хадиун Кхутбатил Гомаа, стр. 16].

Десети: Након беркхутбах, а затим повео молитве. У хадиса од Ебу Хурејре, Посланик је рекао:

اذا قلت لصاحبك انصت يوم الجمعة والامام يخطب فقد لغوت

"Ако кажете да ваш пријатељ" Умукни! ", У петак, док је свештеник био беркхутбах, онда имате да кажете речи узалуд". [Бухари, бр. 934, Муслимана, бр. 851].

Речима пророка саллаллаху алејхи ве селлем То "док је био свештеник беркхутбах" То показује, да је кхатхиб петак молитва лидер. И то је обичај од Муслимана прво, па ми не заслужујемо мениелисихиниа. А Аллах најбоље зна схаваб Бисх.

[Копирано у Ас-Сунном магазина ВИИИ/1425Х/2004М 02/Тахун Едитион. Фондација Публисхед Лајнах Истикомах суракарта, ЈЛ. Индивидуални - Индивидуални Гондангрејо Пурводади Км.8 Селокатон 57 183 Тел. 0271-761016]


извор: хттп://алманхај.ор.ид/

No comments:

Post a Comment